Oxigénnel dúsított víz - Átverés vagy csodaszer?

2022.11.11

Az egészséges életmód azzal kezdődik, hogy gondoskodunk szervezetünk megfelelő folyadék utánpótlásáról. Ezt az alapigazságot felhasználva egyre többen próbálják a saját malmukra hajtani a vizet. Ennek eredményeképpen egyre több fajta “extra egészséges”, hangzatos “turbózott” víz kerül a látóterünkbe. Ennek egyike az oxigénnel dúsított víz. Valóban csodaszer lenne az oxigénes víz, vagy csak egy újabb hangzatos piaci szereplővel van dolgunk?
oxigénes víz

A megfelelő folyadék utánpótlás

Nem lehet elégszer elmondani, hogy mennyire fontos a megfelelő folyadék utánpótlás. Ahhoz, hogy szervezetünk egészségesen működjön napi szinten átlagosan 2 liter vizet kell elfogyasztanunk. Ez a mennyiség viszont sok mindentől függ, többek között nemtől, életkortól és életmódtól. Ha pontosan szeretnéd tudni, hogy a szervezetednek mennyi folyadékra van szüksége, akkor kattints a linkre!

De nem mindegy, hogy milyen folyadék

Sajnos egyre többen probálják kihasználni az egyre trendibbé váló egészségtudatosságot, és ehhez legtöbbször a vizet használják fel valamilyen formában. Vízre mindenkinek szüksége van, azonban a csapvíz - ahogy korábbi cikkünkben részletes tanulmányok alapján írtuk - minősége egyáltalán nem kifogástalan. Ezért egyre több “speciális” víz bukkan fel a piacon, amit legtöbbször csodaszerként promotálnak. 

Az egyik legnépszerűbb példa erre a lúgos víz. Az elektrolízissel előállított magas pH értékű vizet sokan csodaszerként hirdetik. Azonban a lúgos víz valójában egyáltalán nem nyújt semmi pozitívumot. A hangzatos állítások mögött nem áll semmilyen tudományos bizonyíték A lúgos víz mítoszáról részletesebben korábbi cikkünkben olvashatsz.

oxigénnel dúsított víz

Az oxigénnel dúsított víz

Azt mindenki jól tudja, hogy az oxigén és a víz elengedhetetlen az életünkhöz. Oxigén felhasználásával nyeri testünk a kémiai energiát, vízre pedig minden sejtünknek szüksége van az alapvető müködéséhez. Tehát, ha a kettőt kombináljuk, akkor biztosan egy szuper egészséges terméket kapunk, nem igaz?

Egyáltalán nem. Az tény, hogy az oxigénnel dúsított víz rendkívüli hangzatos, és jól eladható egészségtudatos termék gyanánt, de ez még nem feltétlenül jelenti azt, hogy valójában is az. A citromos víz ugyanezt a logikát követi. Persze az vitathatatlan, hogy van előnye a citromos víznek, azonban aligha csodaszer, mint ahogy azt sokszor hangoztatják.

Tények és tévhitek az oxigénes vízzel kapcsolatban

A lúgos vízhez hasonlóan az oxigénnel dúsított víz mellett is számtalan elképesztő pozitív, egészséggel kapcsolatos hatást sorakoztatnak fel. Abban is nagy hasonlóságot mutat az elektrolízissel előállított vízzel, hogy hangzatos általánosságokkal bombázza az egészséges életmóddal ismerkedőket.

Az elmélet alapja

Az oxigénnel dúsított víz - akárcsak a lúgos víz - egy, a modern kor okozta civilizációs betegségekre nyújt egyszerű megoldást. Az oxigénes víz felvetése az, hogy szervezetünk nem jut elég oxigénhez normál légzéssel a helytelen életmód miatt, illetve azért sem, mert a levegő oxigéntartalma a károsanyag-kibocsátás miatt jóval alacsonyabb, mint korábban. 

Szervezetünk számára az oxigén deficit pedig rendkívül káros. Erre nyújt gyógyírt az oxigénnel dúsított víz, mivel folyadékkal együtt tudjuk potolni az éltető elemet. Azonban tudományos tényekkel ez esetben se nagyon lehet nagyon találkozni.

Féligazságok

Nem meglepő módon az oxigénes víz is fél igazságból táplálkozik. Az igaz, hogy a helytelen életmód miatt - kevés mozgás - miatt tüdőnk maximális oxigénfelvevő képessége (vitálkapacitása) csökkenhet. 

Az is igaz, hogy a levegőben jóval több káros anyag van, mint akárcsak néhány évtizede, gondoljunk csak az egyre szaporodó kipufogókra. Persze az is tagadhatatlan tény, hogy az oxigén létfontosságú elem szervezetünk számára. Ha hiány lép fel belőle, annak komoly következményei lehetnek.

A tények

Vajon pont oxigénnel dúsított víz lenne erre a gyógyír? Aligha. Nem is igen kell elmélyülni témában, hogy erről megbizonyosodjunk egy egyszerű élettani sajátosság miatt: Szervezetünk a kizárólag a tüdőn keresztül képes oxigénfelvételre. A tüdő egy rendkívül bonyolult szerv, ahol a léghólyagokban keresztül megy végbe a gázcsere, vagyis szervezetünk oxigént vesz fel - ami a vérbe kerül -, és szén-dioxidot ad le.

oxigénnel dúsított víz átverés

Erre más szervünk nem képes, ami alól a gyomor se kivétel. Tehát innentől fogva az összes előnye az oxigénes víznek az értelmét veszti. Az így bejuttatott extra oxigén a szén-dioxidhoz hasonlóan - csak gyorsabban - távozik gyomrunkból.

Mi lenne ha…

Tegyük fel, hogy mégis csak tudná hasznosítani szervezetünk az így bejuttatott extra O2-t. Az oxigénnel dúsított vízben literenként maximum 40 (alapból a vízben

4,5-6 van) milligramm oxigén található. Azonban ezt a mennyiséget egyetlen, mélyebb lélegzettel be tudjuk juttatni szervezetünkbe. Ha nem figyelünk a légzésünkre, akkor is egy perc alatt körülbelül 330-350 mg oxigént veszünk fel.

Tehát, ha napi folyadékszükségletünk kizárólag oxigénnel dúsított vízzel fedezzük, akkor is csupán 3 mély lélegzetnyi oxigént juttatunk szervezetünkbe. De ehhez az kell, hogy gyomrunkon keresztül is tudjuk hasznosítani az oxigént. Ami viszont egy másik problémát is felvet.

Ha az oxigént feltud szivodni emésztőrendszerünkön keresztül, akkor a szén-dioxid is. Ami azt jelenti, hogy búcsút inthetnénk a szénsavas üdítőknek és a szíkvíznek is, amit szintén számtalan - sokszor alaptalan - tévhit övez. Erről korábbi cikkünkben olvashatsz, kattints a linkre!

Összegezve

Az oxigénnel dúsított víz fogyasztása teljesen felesleges, mivel semmilyen igazolt hatása sincs szervezetünkre. Szerencsére ez azt jelenti, hogy nem is károsítja egészségünket. Drága PET palackba zárt oxigén helyett jobban járunk, ha inkább veszünk egy mély lélegzetet.

A vízfogyasztásra visszatérve a legjobb választás erre a célra természetes ásványvíz. Az érintetlen karsztvízben olyan oldott ásványi anyagok - többek között magnézium, illetve kálium - találhatóak, amelyekre szervezetünknek szüksége van, és amit hasznosítani is tud ebben a formában. 

 

TOVÁBBI HÍREK
Rövid, de annál hatékonyabb: a mikro-szünet
Rövid, de annál hatékonyabb: a mikro-szünet
2022.12.01

Ha a munkahelyi szünetre gondolunk, akkor legtöbbünk egy 10-15 perces kávészünetre, vagy az ebédidőre asszociálunk, amiből - sajnos - kevés van. Azonban van egy jó hírünk! Már egy-egy rövidebb - mikro-szünet - is jelentős hatással van fizikai és mentális egészségünkre. Lássuk, miért érdemes akárcsak 1-2 percre elszakadni a munkától!

Rossz szokások, amelyek észrevétlenül rombolják a produktivitást
Rossz szokások, amelyek észrevétlenül rombolják a produktivitást
2022.11.18

Sokunkkal megesik, hogy csak nap végén eszmélünk rá arra, hogy egyáltalán nem voltunk olyan produktivak a munkaidőben, mint ahogy azt előző munkanap végén, vagy reggel terveztük. Még, ha végig futjuk az aznapi történéseket, akkor se nagyon értjük, hogy hol sikkadt el a munkánk, hiszen egész nap csináltunk valamit. Nos, van egy-két olyan cselekvés, ami nem olyan egyértelmű időnyelő, mint például a közösségi média pörgetése.

Home office negatívumai a vállalati oldalról
Home office negatívumai a vállalati oldalról
2022.11.03

A home office-t legtöbbször dolgozói oldalról közelítik meg. Azonban, nem csak a munkavállalónak jelent kihívást a távmunka, hanem a munkáltatónak is, főleg akkor, ha alapjaiban nem a távmunka, és az irodai munka integrálására rendezkedtek be.

Hogyan semlegesítsd a Home Office negatívumait?
Hogyan semlegesítsd a Home Office negatívumait?
2022.10.26

Néhány éve még nem voltak felkészülve sem vállalkozások sem a dolgozók arra, hogy home office-ból dolgozzon az iroda nagy része. Számtalan probléma akadt, ami kihatott a dolgozó életére, teljesítményére és azáltal a vállalat eredményességére. Az elmúlt évek tapasztalatainak köszönhetően mára kezd kiforrni a home office gyakorlata. Lássuk, milyen problémák jelentkezhetnek, és hogyan lehet orvosolni őket!

Valóban jó állapotban van a vízhálózat Magyarországon?
Valóban jó állapotban van a vízhálózat Magyarországon?
2022.10.13

Az ivóvíz fontos. Számos tanulmány, cikk, esemény vette górcső alá, hogy milyen egészségügyi hatásai vannak a megfelelő mennyiségű, és (hasonlóan fontos) minőségű ivóvíznek. Ehhez a legáltalánosabb forrás a csapvíz, amelyről elterjedt egyetemes megállapítás, hogy jó állapotban van, és Európában az egyik, ha nem a legjobb vezetékes vízhez juthatunk hozzá Magyarországon.

Miért sós a tenger
Miért sós a tenger
2022.10.07

A tenger vize sós, ez mindenki számára teljesen triviális. Az viszont már kevésbé ismeretes, hogy miért sósak a világtengerek, míg a tavak, és folyók nem. Van, akinek dereng ez-az ezzel kapcsolatban, azonban egyértelmű választ kevesen tudnak adni arra a kérdésre, hogy miért sós a tenger.