Oxigénnel dúsított víz - Átverés vagy csodaszer?

2022.11.11

Az egészséges életmód azzal kezdődik, hogy gondoskodunk szervezetünk megfelelő folyadék utánpótlásáról. Ezt az alapigazságot felhasználva egyre többen próbálják a saját malmukra hajtani a vizet. Ennek eredményeképpen egyre több fajta “extra egészséges”, hangzatos “turbózott” víz kerül a látóterünkbe. Ennek egyike az oxigénnel dúsított víz. Valóban csodaszer lenne az oxigénes víz, vagy csak egy újabb hangzatos piaci szereplővel van dolgunk?
oxigénes víz

A megfelelő folyadék utánpótlás

Nem lehet elégszer elmondani, hogy mennyire fontos a megfelelő folyadék utánpótlás. Ahhoz, hogy szervezetünk egészségesen működjön napi szinten átlagosan 2 liter vizet kell elfogyasztanunk. Ez a mennyiség viszont sok mindentől függ, többek között nemtől, életkortól és életmódtól. Ha pontosan szeretnéd tudni, hogy a szervezetednek mennyi folyadékra van szüksége, akkor kattints a linkre!

De nem mindegy, hogy milyen folyadék

Sajnos egyre többen probálják kihasználni az egyre trendibbé váló egészségtudatosságot, és ehhez legtöbbször a vizet használják fel valamilyen formában. Vízre mindenkinek szüksége van, azonban a csapvíz - ahogy korábbi cikkünkben részletes tanulmányok alapján írtuk - minősége egyáltalán nem kifogástalan. Ezért egyre több “speciális” víz bukkan fel a piacon, amit legtöbbször csodaszerként promotálnak. 

Az egyik legnépszerűbb példa erre a lúgos víz. Az elektrolízissel előállított magas pH értékű vizet sokan csodaszerként hirdetik. Azonban a lúgos víz valójában egyáltalán nem nyújt semmi pozitívumot. A hangzatos állítások mögött nem áll semmilyen tudományos bizonyíték A lúgos víz mítoszáról részletesebben korábbi cikkünkben olvashatsz.

oxigénnel dúsított víz

Az oxigénnel dúsított víz

Azt mindenki jól tudja, hogy az oxigén és a víz elengedhetetlen az életünkhöz. Oxigén felhasználásával nyeri testünk a kémiai energiát, vízre pedig minden sejtünknek szüksége van az alapvető müködéséhez. Tehát, ha a kettőt kombináljuk, akkor biztosan egy szuper egészséges terméket kapunk, nem igaz?

Egyáltalán nem. Az tény, hogy az oxigénnel dúsított víz rendkívüli hangzatos, és jól eladható egészségtudatos termék gyanánt, de ez még nem feltétlenül jelenti azt, hogy valójában is az. A citromos víz ugyanezt a logikát követi. Persze az vitathatatlan, hogy van előnye a citromos víznek, azonban aligha csodaszer, mint ahogy azt sokszor hangoztatják.

Tények és tévhitek az oxigénes vízzel kapcsolatban

A lúgos vízhez hasonlóan az oxigénnel dúsított víz mellett is számtalan elképesztő pozitív, egészséggel kapcsolatos hatást sorakoztatnak fel. Abban is nagy hasonlóságot mutat az elektrolízissel előállított vízzel, hogy hangzatos általánosságokkal bombázza az egészséges életmóddal ismerkedőket.

Az elmélet alapja

Az oxigénnel dúsított víz - akárcsak a lúgos víz - egy, a modern kor okozta civilizációs betegségekre nyújt egyszerű megoldást. Az oxigénes víz felvetése az, hogy szervezetünk nem jut elég oxigénhez normál légzéssel a helytelen életmód miatt, illetve azért sem, mert a levegő oxigéntartalma a károsanyag-kibocsátás miatt jóval alacsonyabb, mint korábban. 

Szervezetünk számára az oxigén deficit pedig rendkívül káros. Erre nyújt gyógyírt az oxigénnel dúsított víz, mivel folyadékkal együtt tudjuk potolni az éltető elemet. Azonban tudományos tényekkel ez esetben se nagyon lehet nagyon találkozni.

Féligazságok

Nem meglepő módon az oxigénes víz is fél igazságból táplálkozik. Az igaz, hogy a helytelen életmód miatt - kevés mozgás - miatt tüdőnk maximális oxigénfelvevő képessége (vitálkapacitása) csökkenhet. 

Az is igaz, hogy a levegőben jóval több káros anyag van, mint akárcsak néhány évtizede, gondoljunk csak az egyre szaporodó kipufogókra. Persze az is tagadhatatlan tény, hogy az oxigén létfontosságú elem szervezetünk számára. Ha hiány lép fel belőle, annak komoly következményei lehetnek.

A tények

Vajon pont oxigénnel dúsított víz lenne erre a gyógyír? Aligha. Nem is igen kell elmélyülni témában, hogy erről megbizonyosodjunk egy egyszerű élettani sajátosság miatt: Szervezetünk a kizárólag a tüdőn keresztül képes oxigénfelvételre. A tüdő egy rendkívül bonyolult szerv, ahol a léghólyagokban keresztül megy végbe a gázcsere, vagyis szervezetünk oxigént vesz fel - ami a vérbe kerül -, és szén-dioxidot ad le.

oxigénnel dúsított víz átverés

Erre más szervünk nem képes, ami alól a gyomor se kivétel. Tehát innentől fogva az összes előnye az oxigénes víznek az értelmét veszti. Az így bejuttatott extra oxigén a szén-dioxidhoz hasonlóan - csak gyorsabban - távozik gyomrunkból.

Mi lenne ha…

Tegyük fel, hogy mégis csak tudná hasznosítani szervezetünk az így bejuttatott extra O2-t. Az oxigénnel dúsított vízben literenként maximum 40 (alapból a vízben

4,5-6 van) milligramm oxigén található. Azonban ezt a mennyiséget egyetlen, mélyebb lélegzettel be tudjuk juttatni szervezetünkbe. Ha nem figyelünk a légzésünkre, akkor is egy perc alatt körülbelül 330-350 mg oxigént veszünk fel.

Tehát, ha napi folyadékszükségletünk kizárólag oxigénnel dúsított vízzel fedezzük, akkor is csupán 3 mély lélegzetnyi oxigént juttatunk szervezetünkbe. De ehhez az kell, hogy gyomrunkon keresztül is tudjuk hasznosítani az oxigént. Ami viszont egy másik problémát is felvet.

Ha az oxigént feltud szivodni emésztőrendszerünkön keresztül, akkor a szén-dioxid is. Ami azt jelenti, hogy búcsút inthetnénk a szénsavas üdítőknek és a szíkvíznek is, amit szintén számtalan - sokszor alaptalan - tévhit övez. Erről korábbi cikkünkben olvashatsz, kattints a linkre!

Összegezve

Az oxigénnel dúsított víz fogyasztása teljesen felesleges, mivel semmilyen igazolt hatása sincs szervezetünkre. Szerencsére ez azt jelenti, hogy nem is károsítja egészségünket. Drága PET palackba zárt oxigén helyett jobban járunk, ha inkább veszünk egy mély lélegzetet.

A vízfogyasztásra visszatérve a legjobb választás erre a célra természetes ásványvíz. Az érintetlen karsztvízben olyan oldott ásványi anyagok - többek között magnézium, illetve kálium - találhatóak, amelyekre szervezetünknek szüksége van, és amit hasznosítani is tud ebben a formában. 

 

TOVÁBBI HÍREK
Montivíz újabb sikerre a nemzetkőzi porondon
Montivíz újabb sikerre a nemzetkőzi porondon
2024.04.08

Az ESQR (European Society for Quality Research) egy svájci szervezet, aminek a célja, hogy elősegítse a minőségtudatosságot azzal, hogy díjazza a legjobb gyakorlatokat, a kiválóságot és a technológiai innovációt világszerte. 2023-ban a Dubai-ban került sor az ESQR szakmai bizottsága által kiválasztott vállalkozások díjazására. Az eseményre a Montivíz is meghívást kapott a díjvárományosaként.

Hogyan adjunk megfelelő visszajelzéseket az alkalmazottaknak
Hogyan adjunk megfelelő visszajelzéseket az alkalmazottaknak
2024.03.22

A hatékony visszajelzés-adás kulcsfontosságú a sikeres vezetés és az alkalmazottak fejlődése szempontjából. A jó visszajelzések nemcsak képet adnak az alkalmazottaknak a teljesítményükről, hanem elősegítik a fejlődést és motiválnak. A nem megfelelő visszajelzésekkel ellenben az ellentétes hatást érhetjük el, vagyis romboljuk vele a morált és a teljesítményt. Ezért fontos, hogy a menedzsment tisztában legyen azzal, hogyan kell hatékony és konstruktív visszajelzést adni a beosztottaknak.

Hogyan vedd elejét az úgynevezett ködös agynak?
Hogyan vedd elejét az úgynevezett ködös agynak?
2024.03.08

A "brain fog" egy mentális állapot, amikor nehéznek érezzük a koncentrációt, a memóriánk kihagy, és az egyszerűbb mindennapi tevékenységeket is jóval nehezebbnek találjuk. Bár az orvostudomány nem tekinti betegségnek, azonban fontos, hogy felismerjük és foglalkozzunk a megelőzésével. Néhány jó tanácsot gyűjtöttünk össze, amivel elkerülhetjük, hogy ködös aggyal ébredjünk.

Mi az agyi köd, és mi áll a hátterében?
Mi az agyi köd, és mi áll a hátterében?
2024.02.23

Valószínűleg legtöbbünk már megtapasztalta az úgynevezett “brain fog”, vagyis az agyi köd érzést, még ha nem is voltunk tudatában a dolognak. Az agyi köd egy zavaros érzés, amikor nem tudunk koncentrálni, kimerültnek érezzük magunkat, ugyanakkor még sem tudunk aludni vagy pihenni, illetve elfelejtünk dolgokat, vagy egyszerű hibákat, figyelmetlenségeket követünk el. Az agyi ködöt sok minden kiválthatja az alváshiánytól kezdve a hormonális változásokon át, az olyan egészségügyi problémákig, mint például a szorongás, vírusos megbetegedés és Lyme-kór. Bár nem betegségként tartják számon az agyi ködöt, mégis érdemes odafigyelni rá, és megelőzni.

Az introvertált munkavállalók megértése és támogatása a vállalati környezetben
Az introvertált munkavállalók megértése és támogatása a vállalati környezetben
2024.02.14

Az introvertált személyiséggel számtalan olyan pozitív tulajdonság társul, ami egy szervezet számára előnyös lehet. Azonban észrevétlenül bele ütközhetünk olyan nehézségekbe, amelyek hátráltatják a visszahozódó személyiségek kibontakozását a munkában. Viszont fontos, hogy erre ne negatívumként tekintsünk, hanem leküzdendő akadályként.

Mikroplasztik, a láthatatlan ellenség, ami mindenhol ott van
Mikroplasztik, a láthatatlan ellenség, ami mindenhol ott van
2024.02.02

A mikroplasztik jelenség környezetvédelmi és egészségügyi szempontból egyaránt komoly aggodalomra ad okot. A mikroműanyag szó szerint körülvesz minket: jelen van a vizekben - az ivóvízben is -, a talajban és levegőben. A tápláléklánc alján elhelyezkedő élőlények gyakran összekeverik a tápanyaggal a szabad szemmel sokszor láthatatlan részecskék, amelyek így bejutnak a táplálékláncba. A probléma újdonsága miatt még nincsenek kutatások a mikroplasztik hosszútávú hatásáról, viszont az már most is jól látszik, hogy egészségünkre és környezetünkre egyaránt ártalmas.