Oxigénnel dúsított víz - Átverés vagy csodaszer?

2022.11.11

Az egészséges életmód azzal kezdődik, hogy gondoskodunk szervezetünk megfelelő folyadék utánpótlásáról. Ezt az alapigazságot felhasználva egyre többen próbálják a saját malmukra hajtani a vizet. Ennek eredményeképpen egyre több fajta “extra egészséges”, hangzatos “turbózott” víz kerül a látóterünkbe. Ennek egyike az oxigénnel dúsított víz. Valóban csodaszer lenne az oxigénes víz, vagy csak egy újabb hangzatos piaci szereplővel van dolgunk?
oxigénes víz

A megfelelő folyadék utánpótlás

Nem lehet elégszer elmondani, hogy mennyire fontos a megfelelő folyadék utánpótlás. Ahhoz, hogy szervezetünk egészségesen működjön napi szinten átlagosan 2 liter vizet kell elfogyasztanunk. Ez a mennyiség viszont sok mindentől függ, többek között nemtől, életkortól és életmódtól. Ha pontosan szeretnéd tudni, hogy a szervezetednek mennyi folyadékra van szüksége, akkor kattints a linkre!

De nem mindegy, hogy milyen folyadék

Sajnos egyre többen probálják kihasználni az egyre trendibbé váló egészségtudatosságot, és ehhez legtöbbször a vizet használják fel valamilyen formában. Vízre mindenkinek szüksége van, azonban a csapvíz - ahogy korábbi cikkünkben részletes tanulmányok alapján írtuk - minősége egyáltalán nem kifogástalan. Ezért egyre több “speciális” víz bukkan fel a piacon, amit legtöbbször csodaszerként promotálnak. 

Az egyik legnépszerűbb példa erre a lúgos víz. Az elektrolízissel előállított magas pH értékű vizet sokan csodaszerként hirdetik. Azonban a lúgos víz valójában egyáltalán nem nyújt semmi pozitívumot. A hangzatos állítások mögött nem áll semmilyen tudományos bizonyíték A lúgos víz mítoszáról részletesebben korábbi cikkünkben olvashatsz.

oxigénnel dúsított víz

Az oxigénnel dúsított víz

Azt mindenki jól tudja, hogy az oxigén és a víz elengedhetetlen az életünkhöz. Oxigén felhasználásával nyeri testünk a kémiai energiát, vízre pedig minden sejtünknek szüksége van az alapvető müködéséhez. Tehát, ha a kettőt kombináljuk, akkor biztosan egy szuper egészséges terméket kapunk, nem igaz?

Egyáltalán nem. Az tény, hogy az oxigénnel dúsított víz rendkívüli hangzatos, és jól eladható egészségtudatos termék gyanánt, de ez még nem feltétlenül jelenti azt, hogy valójában is az. A citromos víz ugyanezt a logikát követi. Persze az vitathatatlan, hogy van előnye a citromos víznek, azonban aligha csodaszer, mint ahogy azt sokszor hangoztatják.

Tények és tévhitek az oxigénes vízzel kapcsolatban

A lúgos vízhez hasonlóan az oxigénnel dúsított víz mellett is számtalan elképesztő pozitív, egészséggel kapcsolatos hatást sorakoztatnak fel. Abban is nagy hasonlóságot mutat az elektrolízissel előállított vízzel, hogy hangzatos általánosságokkal bombázza az egészséges életmóddal ismerkedőket.

Az elmélet alapja

Az oxigénnel dúsított víz - akárcsak a lúgos víz - egy, a modern kor okozta civilizációs betegségekre nyújt egyszerű megoldást. Az oxigénes víz felvetése az, hogy szervezetünk nem jut elég oxigénhez normál légzéssel a helytelen életmód miatt, illetve azért sem, mert a levegő oxigéntartalma a károsanyag-kibocsátás miatt jóval alacsonyabb, mint korábban. 

Szervezetünk számára az oxigén deficit pedig rendkívül káros. Erre nyújt gyógyírt az oxigénnel dúsított víz, mivel folyadékkal együtt tudjuk potolni az éltető elemet. Azonban tudományos tényekkel ez esetben se nagyon lehet nagyon találkozni.

Féligazságok

Nem meglepő módon az oxigénes víz is fél igazságból táplálkozik. Az igaz, hogy a helytelen életmód miatt - kevés mozgás - miatt tüdőnk maximális oxigénfelvevő képessége (vitálkapacitása) csökkenhet. 

Az is igaz, hogy a levegőben jóval több káros anyag van, mint akárcsak néhány évtizede, gondoljunk csak az egyre szaporodó kipufogókra. Persze az is tagadhatatlan tény, hogy az oxigén létfontosságú elem szervezetünk számára. Ha hiány lép fel belőle, annak komoly következményei lehetnek.

A tények

Vajon pont oxigénnel dúsított víz lenne erre a gyógyír? Aligha. Nem is igen kell elmélyülni témában, hogy erről megbizonyosodjunk egy egyszerű élettani sajátosság miatt: Szervezetünk a kizárólag a tüdőn keresztül képes oxigénfelvételre. A tüdő egy rendkívül bonyolult szerv, ahol a léghólyagokban keresztül megy végbe a gázcsere, vagyis szervezetünk oxigént vesz fel - ami a vérbe kerül -, és szén-dioxidot ad le.

oxigénnel dúsított víz átverés

Erre más szervünk nem képes, ami alól a gyomor se kivétel. Tehát innentől fogva az összes előnye az oxigénes víznek az értelmét veszti. Az így bejuttatott extra oxigén a szén-dioxidhoz hasonlóan - csak gyorsabban - távozik gyomrunkból.

Mi lenne ha…

Tegyük fel, hogy mégis csak tudná hasznosítani szervezetünk az így bejuttatott extra O2-t. Az oxigénnel dúsított vízben literenként maximum 40 (alapból a vízben

4,5-6 van) milligramm oxigén található. Azonban ezt a mennyiséget egyetlen, mélyebb lélegzettel be tudjuk juttatni szervezetünkbe. Ha nem figyelünk a légzésünkre, akkor is egy perc alatt körülbelül 330-350 mg oxigént veszünk fel.

Tehát, ha napi folyadékszükségletünk kizárólag oxigénnel dúsított vízzel fedezzük, akkor is csupán 3 mély lélegzetnyi oxigént juttatunk szervezetünkbe. De ehhez az kell, hogy gyomrunkon keresztül is tudjuk hasznosítani az oxigént. Ami viszont egy másik problémát is felvet.

Ha az oxigént feltud szivodni emésztőrendszerünkön keresztül, akkor a szén-dioxid is. Ami azt jelenti, hogy búcsút inthetnénk a szénsavas üdítőknek és a szíkvíznek is, amit szintén számtalan - sokszor alaptalan - tévhit övez. Erről korábbi cikkünkben olvashatsz, kattints a linkre!

Összegezve

Az oxigénnel dúsított víz fogyasztása teljesen felesleges, mivel semmilyen igazolt hatása sincs szervezetünkre. Szerencsére ez azt jelenti, hogy nem is károsítja egészségünket. Drága PET palackba zárt oxigén helyett jobban járunk, ha inkább veszünk egy mély lélegzetet.

A vízfogyasztásra visszatérve a legjobb választás erre a célra természetes ásványvíz. Az érintetlen karsztvízben olyan oldott ásványi anyagok - többek között magnézium, illetve kálium - találhatóak, amelyekre szervezetünknek szüksége van, és amit hasznosítani is tud ebben a formában. 

 

TOVÁBBI HÍREK
Hogyan teremtsünk pozitív vállalati légkört?
Hogyan teremtsünk pozitív vállalati légkört?
2023.12.08

Nem mindig könnyű kialakítani és fenntartani a munkahelyi kapcsolatokat, mivel időt és energiát igényelnek. Azonban az erőfeszítések megéri, mivel a pozitív munkahelyi kapcsolatok hozzájárulnak a közös célok eléréséhez és növelik a munkahelyi siker esélyeit.

Miért fontos a pozitív légkör a munkahelyen?
Miért fontos a pozitív légkör a munkahelyen?
2023.12.01

A munkahelyi kapcsolatoknak és légkörnek nagyobb hatása van a dolgozók közérzetére és teljesítményére, mint sokan gondolnák. Ha szilárd és jó kapcsolatokat ápolunk csapatunkkal, akkor örömmel fogunk munkába menni. Ez a pozitív érzés és hozzáállás munkahatékonyságunkon és teljesítményünkön is meglátszik.

Hogyan alkalmazkodjunk a téli időszámításhoz?
Hogyan alkalmazkodjunk a téli időszámításhoz?
2023.11.28

A tél már kopogtat az ajtónkon, a nappalok rövidek és zimankósak, az éjszakák hosszúak és hidegek. A téli hónapok - sokszor észrevétlenül - csökkentik motivációnkat, és megnehezíti az összpontosítást a munkára. Szerencsére egy kis odafigyeléssel, néhány apró “lifehack”-kel - vagyis apró trükkel - ellensúlyozni tudjuk a hideg hónapokkal járó nehézségeket.

Hogyan dolgozzunk munkaórák helyett az eredményekért?
Hogyan dolgozzunk munkaórák helyett az eredményekért?
2023.11.17

A munka eredményességének érdekében a vállalkozásoknak kizárólag arra kell koncentrálniuk, hogy az alkalmazottaknak milyen feladatokat kell elvégezniük és azt milyen minőségben kell tenniük. Ez az úgynevezett eredményközpontú munkakörnyezet alapja. Egyszerűen hangzik, nem igaz? A gyakorlatban egy kicsit bonyolultabb, de egy kis szemléletváltással gyorsan nagy lépéseket tehetünk az irányába.

Hogyan tegyük a tanulást a mindennapok részévé?
Hogyan tegyük a tanulást a mindennapok részévé?
2023.11.10

A modern vezetők hatásköre túlmutat a hagyományosan megszokottnál. Nemcsak a munkafolyamatokat és a projekteket kell irányítani, illetve kulcsfontosságú döntéseket hozni, hanem a csapat fejlődését is ösztönözni és támogatni kell. A munkavállalók ideje véges, de kritikus hiba lenne, ha nem tudnánk időt szakítani a tanulásra.

Élelmezési világnap - A víz élet, a víz élelem
Élelmezési világnap - A víz élet, a víz élelem
2023.10.13

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének kezdeményezésére hívták életre az Élelmezési Világnapot több, mint 50 éve. Az esemény célja, hogy felhívja a világ figyelmét arra, hogy világszerte közel 1 milliárd ember éhezik, miközben világ többi részén a túlsúllyal küzdenek. Idén az Élelmezési világnap reflektor fényében a minden élelmiszer mögött megbúvó felbecsülhetetlen értékű ivóvíz áll.